14, 15, 16 & 17 Juni 2018

ROOOZ 2016

foto

ROOOZ 2016 ‘Rozenteelt in Afrika is TOPsport’
Met meer dan 300 rozenvariëteiten en een interessant 5 daags programma, bracht de 3e editie van ROOOZ naast de rozen van het verleden, heden en toekomst ook alle schakels uit de keten samen. Van veredelaars tot consumenten. Het thema rond het programma van deze editie van ROOOZ: ‘Rozenteelt in Afrika is TOPsport’ zorgde voor veel dialoog en creatieve presentaties.

Op woensdag 15 juni is ROOOZ geopend door Frank Ammerlaan, directeur Rosa Plaza, en inspirerende gastspreker Jos Hermens, coach en voormalig topaltleet, van Global Sports Communication. Jos Hermens weet als geen ander te vertellen hoe het is om te werken in Afrika met talenten uit Ethiopië en Kenia. De cultuurverschillen, de verschillen in ontwikkeling en instelling met de westerse samenleving. Aan de hand van anekdotes en ook serieuzere voorbeelden werd het vergelijk gemaakt tussen de trainingskampen voor atleten die Jos heeft opgezet in deze afrikaanse landen met de kwekerijen van de initiatiefnemers van ROOOZ. Jos sprak over talentontwikkeling, hoe zorg je dat je altijd kwaliteit levert en aan verwachtingen kan voldoen. Sport spreekt mensen aan, zeker in de olympisch jaar. De genodigden,  inkopers en verkopers van de top 30 groothandelaren, im- en exportbedrijven, hingen dan ook aan zijn lippen op de tribune van het veilinghuis van de Historische Tuin.

Drukknopwedstrijden
Inmiddels een traditie en het zorgt ieder jaar weer voor veel hillariteit tussen de inkopers en verkopers: de drukwedstrijd op de nostalgische veilingklok uit 1930. Dit jaar op woensdag onder leiding van veilingmeester Luus Hooyman. Trotse winnaar: Arjan van der Plas van de firma PortalFlora. Hij ontving de award ‘Winnaar ROOOZ Drukknopwedstrijd 2016’.

De volgende dag tijdens Open Huis vakpubliek bracht ROOOZ alle roos-betrokkenen van FloraHolland, Plantion en ook van de organisaties FairTrade/Max Havelaar, Fair Flowers Fair Plants en MPS samen op de tribune. Naast een discussie over de actuele zaken in het rozenvak en het thema ‘Rozenteelt in Afrika is TOPsport’ organiseerde ROOOZ ook voor deze groep een drukknopwedstrijd, die Jos Leijster van Plantion won. 

Creatieve bloemstukken
Naast tradtioneel opgestoken vazen met rozen, maakten de leerlingen van het het Wellant College ook creatieve bloemstukken passend in het thema ‘Rozenteelt in Afrika is TOPsport’ als examenstukken tijdens ROOOZ.

De pramen zagen er dit jaar spectaculair uit. Meer dan 5.000 rozen vormde o.a. olympische ringen en afrikaanse symbolen. Bijzonder werk van bloemstylistes Inge Quint en Marloes Joore.

Aalsmeer Flower Festival
Van veredelaar tot consument. Ze waren er allemaal. Het Open Huis Consument op zaterdag en zondag bracht dankzij de samenwerking met het Aalsmeer Flower Festival waarmee het samenviel nog meer publiek op de been.